Failliete advocaat ambtshalve geschrapt van tableau
Vanaf 1 mei 2018 zijn de insolventieprocedures ook van toepassing op advocaten. Dat betekent dat ook zij bv. failliet kunnen verklaard worden of kunnen vragen om een procedure van gerechtelijke reorganisatie te openen. De Orde van de Vlaamse Balies vult de Codex Deontologie voor Advocaten nu aan met een reeks regels die gelinkt zijn aan de insolventieprocedures. Ze bepalen onder meer wat een advocaat moet doen wanneer een insolventieprocedure op hem van toepassing is en wat er gebeurt wanneer hij failliet wordt verklaard.
Stafhouder verwittigen
Een advocaat die vanaf 1 mei 2018 zelf geconfronteerd wordt met een insolventieprocedure, moet onmiddellijk zijn stafhouder hiervan verwittigen. Hij bezorgt hem ook een kopie van alle relevante documenten. De advocaat doet hetzelfde wanneer de vennootschap waarbinnen hij zijn beroep uitoefent, te maken krijgt met insolventiemaatregelen.
Faillissement
Van zodra een advocaat failliet is verklaard wordt hij ambtshalve geschrapt van het tableau, de lijst van stagiairs of de EU-lijst met advocaten die hier hun beroep willen uitoefenen onder hun oorspronkelijke beroepstitel. En dit vanaf het moment dat het faillissementsvonnis is uitgesproken.
Ook wanneer een samenwerkingsverband van advocaten (behalve de netwerken) failliet is verklaard, worden de advocaten-vennoten vanaf het faillissementsvonnis van het tableau of de lijsten geschrapt. Hetzelfde gebeurt bij advocaten die lid zijn van een feitelijke vereniging die failliet is verklaard.
Hoger beroep of verzet bij de tuchtraad van beroep tegen de schrapping schorst de schrapping niet.
Nieuwe inschrijving
De faillietverklaarde advocaat kan onmiddellijk na zijn faillissement aan de raad van de Orde vragen om opnieuw ingeschreven te worden op het tableau of op de lijsten. Hij neemt rang op datum van de nieuwe inschrijving.
Insolventiefunctionarissen
Elk jaar stelt de stafhouder een lijst op van personen die door de rechtbank kunnen aangeduid worden als insolventiefunctionaris. Die insolventiefunctionarissen ondersteunen de gebruikelijke mandatarissen (zoals de gerechtsmandataris, de voorlopige bewindvoerder of de curator) bij de verschillende insolventieprocedures waarmee een advocaat kan geconfronteerd worden. Hij kan de hoofdmandataris hulp en bijstand bieden bij de technische aspecten van de beroepspraktijk en de deontologie van de advocaten.
Op de lijst met insolventiefunctionarissen vermeldt de stafhouder
de naam en professionele contactgegevens van de kandidaat;
de insolventieprocedures waarvoor hij zich kandidaat stelt;
de rechtsgebieden waarvoor zijn kandidatuur geldt.
De stafhouder maakt die lijst tegen 30 november over aan de Orde van de Vlaamse Balides, zodat die ze tegen 31 december kan neerleggen in het Centraal Register Solvabiliteit.
Advocaten die door de rechtbank effectief aangesteld worden als insolventiefunctionaris verwittigen hun stafhouder hiervan. Ze lichten de stafhouder ook in over de lopende insolventieprocedure lastens de advocaat of de vennootschap waarbinnen die zijn beroep uitoefent.
Inwerkingtreding
Het nieuwe reglement van 28 maart 2018 treedt in werking op 30 april 2018.
Bron: Reglement van 28 maart 2018 betreffende de advocaat en insolventie, BS 30 april 2018
Zie ook:
Wetboek van economisch recht (Boek XX)
Codex deontologie voor advocaten
10.12.2020
Covid-19: Vlaanderen verlengt en versoepelt coronahandelshuurlening
Zelfstandigen en vennootschappen met een vestigingsplaats in het Vlaamse gewest die moeten sluiten door de coronamaatregelen van de federale regering, kunnen een handelshuurlening aangaan bij de ...
Lees meer
01.12.2020
Covid-19: pensioen en corona-inkomsten cumuleren mag tot eind maart 2021
Gepensioneerden die in strijd tegen het coronavirus bijspringen in cruciale sectoren en essentiële diensten, mogen die inkomsten nog tot en met 31 maart 2021 cumuleren met hun pensioen. Tijdelijke ...
Lees meer
27.11.2020
Vlaamse lokale besturen mogen snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 binnenkort beboeten met GAS-sanctie (Verzameldecreet Vervoer)
Vlaamse steden en gemeenten zullen binnenkort beperkte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 kunnen bestraffen met een GAS-boete. De basisregels zijn vastgelegd in het 'Verzameldecreet Vervoer' ...
Lees meer