Nieuwe helingsregels in erfrecht en huwelijksvermogensrecht
Zowel in het erfrecht als in het huwelijksvermogensrecht kan er sprake zijn van heling. De definitie daarvan wordt nu verruimd. De helingsregels zijn voortaan ook toepasselijk wanneer men gehuwd is met een scheidingsstelsel. En de mogelijkheid tot berouw wordt wettelijk verankerd.
Erfrecht
In het erfrecht is er sprake van heling wanneer de erfgenaam ter kwader trouw informatie verzwijgt of valse verklaringen aflegt over de samenstelling van de nalatenschap. Belangrijk is dat dit gebeurt om voor zichzelf en ten nadele van zijn mede-erfgenamen of de schuldeisers van de nalatenschap, een voordeel te verkrijgen.
Huwelijksvermogensrecht
In het huwelijksvermogensrecht spreekt men van heling als de echtgenoot te kwader trouw informatie verzwijgt of valse verklaringen aflegt over de samenstelling of omvang van de gemeenschap, van de tussen de echtgenoten bestaande onverdeeldheden, of - in geval het stelsel van scheiding van goederen van toepassing is met een verrekeningsbeding - over de verrekenmassa. Ook hier moet dit gebeuren om voor zichzelf een voordeel te verkrijgen, ten nadele van de andere echtgenoot.
Belangrijke nieuwigheid is dus dat de helingsregels worden uitgebreid tot alle huwelijksvermogensstelsels. Tot nu was heling alleen verboden als het ging om goederen uit het gemeenschappelijk vermogen. Het toepassingsgebied wordt nu uitgebreid naar elke massa of elk vermogen dat tussen de echtgenoten bestaat: de gemeenschap, maar ook een onverdeeldheid of een verrekenmassa.
Sanctie en berouw
De sanctie bij heling blijft min of meer dezelfde: een erfgenaam die schuldig is aan heling, kan de nalatenschap niet verwerpen. Hij blijft zuiver erfgenaam, maar kan geen aanspraak maken op enig aandeel in de geheelde goederen en waarden.
In het kader van het huwelijksvermogensrecht verliest de echtgenoot die schuldig is aan heling zijn aandeel in de geheelde goederen of waarden. Of hij wordt bij de berekening van de verrekenvordering gesanctioneerd ten belope van de geheelde goederen of waarden.
Nieuw is wel dat - zowel in het erfrecht als in het huwelijksvermogensrecht - de mogelijkheid tot berouw expliciet voorzien is. Als de erfgenaam of echtgenoot spontaan en tijdig de juiste en volledige informatie verstrekt of zijn valse verklaringen rechtzet, geldt de sanctie niet.
Inwerkingtreding
De artikelen 6 en 10 van de wet van 22 juli 2018 treden in werking op 1 september 2018. Er is voorzien in overgangsregels.
Bron: Wet van 22 juli 2018 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek en diverse andere bepalingen wat het huwelijksvermogensrecht betreft en tot wijziging van de wet van 31 juli 2017 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de erfenissen en de giften betreft en tot wijziging van diverse bepalingen ter zake, BS 27 juli 2018 (art. 6 en 10)
Burgerlijk Wetboek (art. 792 en 1389/3)
10.12.2020
Covid-19: Vlaanderen verlengt en versoepelt coronahandelshuurlening
Zelfstandigen en vennootschappen met een vestigingsplaats in het Vlaamse gewest die moeten sluiten door de coronamaatregelen van de federale regering, kunnen een handelshuurlening aangaan bij de ...
Lees meer
01.12.2020
Covid-19: pensioen en corona-inkomsten cumuleren mag tot eind maart 2021
Gepensioneerden die in strijd tegen het coronavirus bijspringen in cruciale sectoren en essentiële diensten, mogen die inkomsten nog tot en met 31 maart 2021 cumuleren met hun pensioen. Tijdelijke ...
Lees meer
27.11.2020
Vlaamse lokale besturen mogen snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 binnenkort beboeten met GAS-sanctie (Verzameldecreet Vervoer)
Vlaamse steden en gemeenten zullen binnenkort beperkte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 kunnen bestraffen met een GAS-boete. De basisregels zijn vastgelegd in het 'Verzameldecreet Vervoer' ...
Lees meer