Onvolledige inschrijving in KBO maakt vordering niet meer onontvankelijk
Wanneer bij de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) ingeschreven ondernemingen een vordering instellen die gebaseerd is op een activiteit die ze daar niet hebben geregistreerd, kan de rechter hun vordering niet langer onontvankelijk verklaren.
Ondernemingen die een vordering instellen, moeten hun ondernemingsnummer en de registratie in de KBO van de activiteit waarop de vordering is gebaseerd, voorleggen. Wanneer blijkt dat de vordering gebaseerd is op een activiteit waarvoor de onderneming niet is ingeschreven of die niet valt onder het maatschappelijk doel waarvoor ze is ingeschreven, kon de rechter de vordering tot nu onontvankelijk verklaren. Als de verweerder deze exceptie bij de start van het proces inriep.
De wetgever maakt hier komaf mee omdat een onontvankelijkheid uiteindelijk weinig zin heeft. De onontvankelijkheid heeft alleen betrekking op de vordering in rechte, niet op de onderliggende rechtsvordering. De onderneming kan dus - van zodra ze haar inschrijving in de KBO heeft geregulariseerd - opnieuw naar de rechter stappen. Wat betekent dat de onderneming eigenlijk heel wat geld en tijd verliest terwijl ze toch opnieuw dezelfde vordering kan indienen. Om die meerkost te vermijden, kan de rechter de vordering voortaan niet meer onontvankelijk verklaren en moet hij de zaak behandelen.
De onderneming is en blijft wel verplicht om haar activiteiten correct te registreren in de KBO. Wie dat niet doet kan een strafrechtelijke geldboete van 26 tot 10.000 euro oplopen.
Tot slot er nog even aan herinneren dat de rechter de vordering wél onontvankelijk moet verklaren als de onderneming helemaal niet in de KBO is ingeschreven en dit ook niet doet binnen de opgelegde termijn. Hieraan verandert niets.
De nieuwe wet van 2 mei 2019 treedt in werking op 27 mei 2019.
Bron: Wet van 2 mei 2019 tot wijziging van het Wetboek van Economisch Recht wat de inschrijving in de Kruispuntbank van Ondernemingen betreft, BS 17 mei 2019
Wetboek van Economisch Recht (art. III.26 en XV.77)
10.12.2020
Covid-19: Vlaanderen verlengt en versoepelt coronahandelshuurlening
Zelfstandigen en vennootschappen met een vestigingsplaats in het Vlaamse gewest die moeten sluiten door de coronamaatregelen van de federale regering, kunnen een handelshuurlening aangaan bij de ...
Lees meer
01.12.2020
Covid-19: pensioen en corona-inkomsten cumuleren mag tot eind maart 2021
Gepensioneerden die in strijd tegen het coronavirus bijspringen in cruciale sectoren en essentiële diensten, mogen die inkomsten nog tot en met 31 maart 2021 cumuleren met hun pensioen. Tijdelijke ...
Lees meer
27.11.2020
Vlaamse lokale besturen mogen snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 binnenkort beboeten met GAS-sanctie (Verzameldecreet Vervoer)
Vlaamse steden en gemeenten zullen binnenkort beperkte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 kunnen bestraffen met een GAS-boete. De basisregels zijn vastgelegd in het 'Verzameldecreet Vervoer' ...
Lees meer