Apart 'EPC gemeenschappelijke delen' verplicht voor elk appartementsgebouw

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is al vele jaren verplicht bij de verkoop of verhuur van een appartement, maar vanaf 1 januari 2022 moet er ook een EPC beschikbaar zijn voor de gemeenschappelijke delen van het appartementsgebouw. Los van de verkoop of verhuur van een wooneenheid in dat gebouw. Minister van Energie Zuhal Demir legt alvast het nieuwe model van EPC vast, zodat de eigenaars en verenigingen van eigenaars van een bestaand appartementsgebouw 2 jaar de tijd hebben om een energiedeskundige type A te contacteren om dat specifieke certificaat op te stellen. Voor nieuwbouwappartementen is een EPC gemeenschappelijke delen maar nodig na verloop van 10 jaar.

Volgens het nieuwe model bevat het 'Energieprestatiecertificaat gemeenschappelijke delen' een beoordeling van de energieprestaties op grond van de kenmerken van de gebouwschil of relevante gebouwschilonderdelen en van de technische installaties.
Het belangrijkste is hier echter de lange lijst met aanbevelingen voor een zuiniger energieverbruik. Die moet de eigenaars van de individuele appartementen ertoe aanzetten om ook te investeren in de gemeenschappelijke delen van het gebouw, om hun energiefacturen naar omlaag te krijgen.

Het EPC gemeenschappelijke delen blijft 10 jaar geldig. Maar er moet een nieuw EPC opgesteld worden als bepaalde technische installaties in het gebouw vervangen worden, of als er technische installaties bij geplaatst worden. De minister somt die installaties op. Zo is er een nieuw EPC nodig wanneer de collectieve installatie voor ruimteverwarming vervangen wordt of wanneer er zonnepanelen geplaatst worden op het gebouw.

Het vervangen, bij- of na-isoleren van de vensters, deuren of panelen van de privatieve delen heeft geen impact op het EPC gemeenschappelijke delen.

Het energieprestatiecertificaat gemeenschappelijke delen wordt opgemaakt door een energiedeskundige type A, met de 'certificatiesoftware residentieel'.

Het ministerieel besluit dat het nieuwe model vastlegt, treedt in werking op 1 januari 2020. Het EPC zelf is maar verplicht vanaf 1 januari 2022.

Bron: Ministerieel besluit van 5 december 2019 tot wijziging van diverse bepalingen van het ministerieel besluit van 28 december 2018 houdende algemene bepalingen inzake de energieprestatieregelgeving, energieprestatiecertificaten en de certificering van aannemers en installateurs, BS 18 december 2019 (art. 9-10, art. 20 en art. 23).

Zie ook:
MB van 28 december 2018.