Vlaamse lokale besturen mogen snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 binnenkort beboeten met GAS-sanctie (Verzameldecreet Vervoer)
Vlaamse steden en gemeenten zullen binnenkort beperkte snelheidsovertredingen in zones 30 en 50 kunnen bestraffen met een GAS-boete. De basisregels zijn vastgelegd in het ?Verzameldecreet Vervoer? van 9 oktober 2020. Details én datum van inwerkingtreding volgen in een later uitvoeringsbesluit van de Vlaamse regering.
GAS-boetes
Het 'Verzameldereet Vervoer' geeft de Vlaamse gemeenteraden de mogelijkheid om in hun reglementen of verordeningen administratieve geldboetes te bepalen voor beperkte snelheidsovertredingen die worden begaan op plaatsen waar de snelheid beperktis tot 30 of 50km per uur. De betrokken overtredingen zullen in dat geval niet meer strafrechtelijk worden bestraft.
Voorwaarden
Een GAS-boete voorzien, kan niet voor élke snelheidsovertreding. Er gelden voorwaarden en beperkingen. De gemeenteraden kunnen alleen een administratieve geldboete bepalen
als de toegelaten maximumsnelheid met niet meer dan 20km per uur wordt overschreden
als de snelheidsovertreding wordt vastgelegd met een gemeentelijke flitscamera (een ?automatisch werkend toestel volledig gefinancierd door de lokale overheid?)
als de snelheidsovertreding wordt begaan door een meerderjarig natuurlijk persoon of rechtspersoon
er niet gelijktijdig ook een andere overtreding wordt vastgesteld.
Bedragen
De bedragen van de administratieve geldboetes die de gemeenteraad bepaalt, is gelijk aan de bedragen die de Vlaamse regering vastlegt voor de betrokken overtredingen.
Procedure
Het proces-verbaal van de overtredingen, moet binnen de 14 dagen na de overtreding aan de sanctionerend ambtenaar worden bezorgd. Die heeft op zijn beurt 14 dagen de tijd om het pv, samen met het bedrag van de GAS-boete aan de overtreder te bezorgen. De overtreder moet de boete betalen binnen de 30 dagen. Maar hij kan schriftelijk zijn verweermiddelen indienen bij de sanctionerende ambtenaar die ze kan aanvaarden of onontvankelijk/ongegrond kan verklaren.
Als de sanctionerend ambtenaar vaststelt dat de voorwaarden om een administratieve geldboete op te leggen niet vervuld zijn, brengt hij de vaststeller van de overtreding daarvan op de hoogte zodat de strafrechtelijke procedure kan worden gevolgd. Met het oog hierop kan een protocol worden opgesteld tussen de betrokken diensten en overheden.
Beroep
Tegen de beslissing waarbij een administratieve geldboete is opgelegd kan binnen de maand beroep worden aangetekend bij de politierechtbank.
Verjaring
De vordering tot voldoening van de administratieve geldboete verjaart na 5 jaar vanaf de datum waarop ze moet betaald worden.
In werking: de Vlaamse regering zal in een later besluit de datum van inwerkingtreding bepalen van artikel 3 en 6 van het Verzameldecreet Mobiliteit
Bron: 9 oktober 2020. - Decreet houdende diverse bepalingen over het gemeenschappelijk vervoer, het algemeen mobiliteitsbeleid, de weginfrastructuur en het wegenbeleid, en de waterinfrastructuur en het waterbeleid, BS 27 november 2020 (verzameldecreet vervoer, art. 3 en 6).
24.02.2021
België bereidt zich voor op de oprichting van het Europees openbaar ministerie
Niet minder dan 22 EU-landen zijn het eens geworden over de oprichting van een "Europees openbaar ministerie" voor de bestrijding van zware grensoverschrijdende criminaliteit ten nadele van de ...
Lees meer
23.02.2021
Minderjarigen krijgen minder vlot toegang tot lachgas
Metalen patronen die gebruikt worden in spuitbusvullingen voor huishoudelijk gebruik (die dienen voor het bereiden van slagroom, mousse of zelfs frisdranken) bevatten distikstofmonoxide, ook bekend ...
Lees meer
22.02.2021
FOD Sociale Zekerheid bevestigt verhoging reeks sociale uitkeringen op 1 januari 2021
Begin dit jaar zijn verschillende sociale uitkeringen opgetrokken. Het gaat om aanpassingen buiten index. De FOD Sociale zekerheid heeft de nieuwe bedragen bekend gemaakt in het Belgisch Staatsblad ...
Lees meer